2018 Nyári Piknik előtt

Megdolgozott szeretetben egymással

Megcsodált harmóniában a természettel

 

Megtalált békességben a szomszéddal.

Óhajtott egységben az Istennel - 

és megérdemelt nyugalomban magammal.

Zarándok Pince: ahol az Út hívása és az Otthon békéje összeér!

Mindjárt...

 

Mindjárt itt a szeptember. 

 

 

Mindjárt vége a szabadságolásoknak, a nyaralásoknak. Mindjárt itt az iskola. Mindjárt itt a szüret. Mindjárt nagyon komolyan kell vennünk magunkat. Mindjárt projektek, határidők, tanulnivalók, intézendők töltik ki az agyunkat és a határidőnaplónkat. 

 

 

De még van egy hét. 

 

 

Még meg lehet ragadni az utolsó nyári napokat.

 

 

Még el lehet nyúlni a fűben.

 

 

Még lehet nagyokat beszélgetve a naplementét nézni. 

 

 

Gyertek. Hétvégén Piknik lesz. 

 

Szenteste

 

 

Barlang volt, vagy istálló? 

 

 

Lóháton, vagy szamárháton? 

 

 

Csillag, vagy üstökös? 

 

 

Nem tudom, de azt érzem, hogy különleges pillanat volt. Ég és föld összeért. 

 

Áldott, békés karácsonyt kívánunk mindenkinek!

 

Őszből a télbe

 

 

Ősz.

 

 

Őszebb.

 

 

Még őszebb.

 

 

Legőszebb.

 

 

Tél.

 

Veltelíni - hangulatfoszlány

 

 

"Most tél van és csend és hó és..." - nem folytatom Vörösmarty versét, mert ez a mostani csend más...

 

 

Termékeny csend - a tőkék épp csak lepihentek. Várnak. Várják az igazi telet, hóval, metsző széllel, zúzmarával. Erőt gyűjtenek a tavaszhoz.

 

 

Mi, emberek is várunk. Advent első hete van. Hétköznap, hétfő délután.A nap besüt a szobába - fénye és melege gyenge, mint az egyetlen égő gyertyáé a koszorún. A szobában felállított ruhaszárító árnyéka egészen a karosszékig nyúlik. 

 

 

A termékeny csendbe beleolvad a visszafelé járó falióra monoton ketyegése. A karosszékben ülve olvasok.

 

 

"Nincs szomorúbb és reménytelenebb érzelmi folyamat, mint mikor férfiak barátsága kihűl. Mert nő és férfi között mindennek feltétele van, mint az alkunak a vásáron. De férfiak között a barátság mélyebb értelme éppen az önzetlenség, az, hogy nem akarunk a másiktól áldozatot, sem gyöngédséget, nem akarunk semmit, csak megtartani egy szótlan szövetség egyességeit. A hibát talán mégis én követtem el, mert nem ismertelek eléggé. " /Márai Sándor - A gyertyák csonkig égnek/

 

 

Műhelytitok

 

 

Megosztunk egy műhelytitkot: fényképeink minősége nagyban függ attól, 

 

 

 hogy hány

 

 

kicsi troll

 

 

között kell elfényképezni.

 

  

Őszi Zarándok

 

 

Megvolt a szüret, a pincénk tele.

 

 

A must lekerült a pincénkbe.

 

 

Tele vannak az edények, hordók.

 

 

Megkezdődött egy folyamat.

 

 

Le lehet írni képletekkel, mérni lehet az értékeit. Lehet okosakat mondani erjedésről, élesztőkről, cukorfokról, alkoholról és savakról.

 

 

Ám bármennyire is akarjuk, a folyamatról csak hozzávetőleges ismereteink lehetnek, beavatkozásunk mértéke igencsak korlátozott.

 

 

Mély tisztelettel figyeljük a csodát:

 

 

A szőlőből bor lesz.

 

Tajtiföld

 

A Tajtiföldről az a hír járja, hogy nem olyan jó termőterület, nem terem ott elég sokat a szőlő.

 

 

Mi örülünk minden egyes szemének, mert ez a terület termi nekünk az Ördögűzőt.

 

 

Az Ördögűzőnk egészen különleges bor. Talán a legjobb az összes közül. Emiatt van rajta a címkéjén az, amit a világról gondolunk. 

 

 

"Hisszük, hogy a világ jó,

hogy esetlegességén átsugárzik a Teremtő,

hogy a részletekből megsejthető az egész,

hogy érdemes élni és alkotni."

 

 

 

 

Szépvölgy

  

 

 

A Szépvölgy termi nekünk az egyik szürkebarátunkat. Szeretjük. A bort is, meg a Szépvölgyet is. 

 

 

Megnyugtat. Békét áraszt. A bor is és a Szépvölgy is. 

 

 

Feltölt. Szívet, lelket gyönyörködtet. A bor is, és a Szépvölgy is.

 

 

Benne van a munkánk. a fáradozásunk. A borban is és a Szépvölgyben is.

 

 

És átsejlik rajta valami - véges, tökéletlen szókészletünkkel leírhatatlan, megfoghatatlan. A boron is és a Szépvölgyön is. 

 

 

Te is így látod, ugye? 

 

Kezdődget a palackozás

 

 

 

Küzdünk némi kihívással a hely a közös időpont, a palackok érkezése miatt, de rajta vagyunk az ügyön. Előbb-utóbb gyönyörű palackos boraink lesznek, akárki meglássa...

 

 

Rendeződünk

 

 

 

Tavasz van. Beindult a nedvkeringés a szőlőkben, a munka a pincékben. Még nyújtózkodunk néha, hunyorítunk a napsütésben, megmozgatjuk elgémberedett végtagjainkat, aztán nekilódulunk a nyárnak. 

 

 

Lassacskán kicsinosítjuk a pincét, meszelünk, takarítunk, füvet nyírunk, megint hunyorítunk. Életre kelünk. 

 

 

Helló pince, helló Szépvölgy! Jó, hogy vagytok!

 

 

 

 

Téli álom

 

Téli álmunkat a fejtés, a piknik csak rövid időre szakítja meg.

 

 

Az új borok felett érzett öröm, a család körében töltött ünnepek, a ropogó hó a lábunk alatt valami mély bizonyossággal és nyugalommal tölt el: nehéz, de csodaszép évünk volt.

 

 

A természet még alszik, még nem kezdték meg keringésüket a nedvek a növényekben, még be lehet kuckózni a házba, még meg lehet állni, mielőtt lendületet vesznek a szőlők is, és mi is. 

 

 

Még hálát is lehet adni az elmúlt évért.

 

 

Azért, hogy áldás volt a munkánkon. 

 

 

Szusszanunk egyet, jó a tél, a nyugalom, talán most jobban látszanak a nyomok. A nyomok, melyek megmutatják az ösvényt. Magunk mögött az elmúlt éveket, előttünk a lehetőségeket. 

 

 

Azt, hogy ki az, aki velünk tartott, és ki az, aki mellettünk halad.

 

 

És azt is, hogy az ajtónk nyitva áll. 

 

 

 

A mi pincénkben süt a nap

 

 

 

 

 

Helyzetjelentés: 

A királylánykáink dolgoznak még szép csendesen,de hallhatóan. Háromnak az illata és az íze egészen kiváló, picit még cukros, de el fogja forrni. A chardonnay-k is mind forrnak még, pezsegnek, nagyon finomak lesznek ezek is. A Tajti szürkét megkóstoltuk és kóstoltattuk Rókusfalvy Palinál tegnap, szép tiszta, finom, fejtésre kész. Az új háromszázas hordóban lévő veltelini valami fenomenális! Már picit hordós, de jön az a szép veltelini illat és íz - ezt is fejteni kell hamarosan. A 14-es chardonnay szintén elképesztően jó.

 

A nap pedig süt rendületlenül. 

 

Kupakolás

 

 

 

Pincénk nagy kedvelője, Stopovics Tihamér lepett meg minket ezzel a verssel: 

 

Kupakolás

 

Megjöttek az új kupakok, palackozunk és pakolunk,

Vár az asszony hogyha végzek, mert otthon még kupakolunk,

Nehéz ám a borász sorsa, lenyúzhatják róla bőrét,

Egyet mondok, drága tesóm, sose igyál ócska lőrét

 

 

A bárányok meg hallgatnak

 

 

 

 

 

 

Üdvözlet nektek a mi Urunktól, Jézus Krisztustól! :-)

Valahogy így fogadtak a borok ma a pincében! 
A kénezés ellenére minden tartályban és hordóban gáz fejlődik. No nem vadul, csak szolídan, de még dolgoznak a borok. A chardonnay is forr, a gyufa elalszik a hordó szája felett azonnal. Az ötszázas tartályokat, amiken jó a pumpa, tegnap lezártam, de jó hogy ma kimentem: a veltelinin is meg a szépvölgyin is púpos lett a tető a gáztól. Kicsavartam a közepét, hogy tudjon ereszteni, így most jó. Szóval a chardonnay-k hangoskodnak, a veltelíni, királylányka, szépvölgyi szürke beszélget, furmint/CSFT, pinot és a tajti szürke pedig suttog - a bárányok meg hallgatnak :-).

 

 

Gáz van

 

 

 

24 órás folyamatos ventilláció ellenére tömény gáz van a pincében kb. 1 méter magasságig, de fölötte is nehéz lélegezni és hamar szédülni kezd az ember. Lemenni kizárólag csak a mellékelt védőfelszerelésben szabad. Katasztrófaturisták kóstoltatását vállaljuk, szigorúan önkiszolgáló rendszerben....

 

 

Vannak még csodák

 

 

 

 

 

Óvatosan ugyan, de beindultak a veltelinik is, szóval mostmár tényleg minden forr. A legcsendesebb ötszázas Tajti szürke lassan megnyugszik, csodás illata van, csont száraz és az íze friss, gyümölcsös - amolyan "pohárból kiugrós"...

És megtaláltam a rég elveszett és megtalált majd nemrég ismét eltűnt utolsó palack 2009-es Pinot Noir-t! Hát nem gyönyörű?!

 

 

Nincs gáz

 

 

 

Minden pezseg, pötyög, forr, buzog, de meglepő módon le lehet menni a pincébe gond nélkül. Most a királylánykák hangoskodnak leginkább, a pinot és a Tajti már igen csendes. 
A gázon át érezni a készülő borok pazar illatát!

 

 

Utolsó simítások

 

Szépvölgy, szürkebarát

 

 

 

Szüret előtt kis szakértőink elvégzik az utolsó simításokat, gondosan megvizsgálják a szőlő savát, cukorfokát, zamatát. Ez is egy jó bornak indul...

 

 

 

 

Szüret II.

Pinot noir 

 

 

 

Folytatódik...

Kádban ül és azt várja, hogy illatos, zamatos rozé legyen belőle.